Parikkalan Valo ja Norelco: parhaat tuotekehitysideat syntyvät yhdessä

9.10.2023 | Asiakastarina

Parikkalan Valo ja Norelco: parhaat tuotekehitysideat syntyvät yhdessä

Parikkalan Valo Oy:n sähköverkko kattaa Parikkalan, Savonlinnan, Rautjärven, Ruokolahden ja Kiteen alueet. Norelcon asiakkaana yritys on ollut jo yli 10 vuotta. Yritykset ovat tehneet yhteistä tuotekehitystyötä muuntamoiden parissa koko tämän ajan. 

Sähkönsiirtoyhtiö Parikkalan Valo palvelee noin 10 000 asiakasta. Parikkalan Valon ylläpitämän verkon pituus on noin 3000 km. 

”Kuvaava mittari alueemme erikoisuudesta on se, että meillä verkon pituus per käyttökohde on noin 300 metriä, kun sama mittari Etelä-Suomessa näyttää olevan noin 17 metriä per käyttökohde. Tässä toimintaympäristössä tärkeitä tekijöitä ovat sähkömarkkinalain mukainen toimitusvarmuus ja kaiken toimintamme kattava turvallisuus”, kuvailee Parikkalan Valon verkostopäällikkö Hannu Ahokas.

Käyttöturvallisuus: tuotekehitys on jatkuvaa ja ratkaisut vakioidaan tuotantoon

Parikkalan Valon puistomuuntamoihin on kehitetty useita teknisiä ratkaisuja, jotka on vakioitu toimitettaviin muuntamoihin. Eräänä esimerkkinä on keskijänniteverkkotilojen yläpuolelle suunniteltu verkkokatto, joka lisää muuntamotilan turvallisuutta entisestään.

”Verkkokatto on muuntamotilan ja erotinkennojen välillä suojana. Muuntamotilassa työskentelevä henkilö ei joudu vahingossa kosketuksiin erotinkennoissa olevan jännitteen kanssa, koska verkkokatto suojaa raajojen tai työkalujen pääsyn muuntamotilan ulkopuolelle. Katto on myös helpompi poistaa, kun muuntajaa – ehkä jännitteistäkin - vaihdetaan” Hannu Ahokas kertoo. 

Työskentelyn turvallisuutta ja sujuvuutta on lisätty monin eri tavoin: välillä ratkaisu voi olla hyvin pieni, hyvä esimerkki tästä on valaisimien kehittäminen työskentelytilaan entistä paremmin soveltuvaksi.  Vakioituja ratkaisuja Parikkalan Valolle toimitettavissa muuntamoissa ovat myös työskentelysuojat jokaiselle erottimelle sekä kaikkiin johtolähtöihin kuuluvat ylijännitesuojat. 

”Kehittämisen taustalla on käyttöturvallisuus ja käyttövarmuus. Tuotekehitysideoita saadaan palautteen kautta asentajilta sekä tarkastuskierrosten yhteydessä. Ei ole ollut niin pientä tai suurta asiaa, etteikö niitä kannattaisi yhdessä pohtia”, Ahokas sanoo.

Tavoitteena muuntamoiden pitkäikäinen toimintavarmuus: betonijalustalla muuntamo pysyy ehjänä ja tukevasti paikoillaan

Parikkalan Valo on tänä vuonna asentanut alueelleen vain valokaarikoestettuja Norelcon 310-mallin puistomuuntamoita. Näitä varten Norelcossa suunniteltiin betonisokkeli vakiona olevan teräsjalustan sijaan. Betonisokkelia on käytetty Suomessa kaikissa puistomuuntamoissa suurin piirtein 1990-luvun lopulle saakka. Sen jälkeen niistä on säästösyistä monet luopuneet. 

”Me kuitenkin olemme arvioineet, että kannattaa maksaa jonkin verran lisää betonisokkelista, koska pitkällä aikavälillä, 30–40 vuotta, betonijalustalle asennettu muuntamo kestää paremmin Suomen luonnon asettamissa olosuhteissa. Vältymme muun muassa routimisen aiheuttaman muuntamon ”vääntyilyn” aiheuttamilta haitoilta. Esimerkiksi ovet toimivat paremmin”, Hannu Ahokas kuvailee.

”Asiakassuhde Norelcon kanssa perustuu hyvään keskusteluyhteyteen kaikkien yhteyshenkilöiden kesken. Tuotteiden kehittämiseksi olemme kertoneet kokemuksiamme ja tehneet kehitysehdotuksia, joita on aina kuunneltu ja viety tuotantoon”, Ahokas jatkaa. 

Puistomuuntamot Norelcolta suoraan työmaalle

Kolmen tuhannen kilometrin verkossa on noin 200 muuntamoa, joihin Parikkalan Valo on valinnut Norelcon tuotteet. Hannu Ahokas mainitsee tähän kaksi vahvaa valintakriteeriä. 

Ensimmäinen liittyy Norelcon paikalliseen läsnäoloon ja toimitusvarmuuteen. Toinen liittyy tuotteiden laatuun ja vahvaksi rakentuneeseen yhteistyöhön, jossa tuotekehityksellä on merkittävä sija.

”Tilaamme puistomuuntamot Norelcolta kotiinkutsu-periaatteella, jolloin ne toimitetaan meille juuri oikeaan aikaan eli silloin kun tilanne työmaalla on edennyt kaikkien osalta siihen pisteeseen, että ”puistari” voi tulla. Näin meille ei synny turhia varastointi- tai kaksinkertaisia kuljetuskuluja”, Ahokas sanoo. 

Toimitusvarmuus on Norelcolle yhtä tärkeää kuin sähkönjakeluyhtiölle omien asiakkaidensa suhteen. 

”Valmistamme tuotteet kaupantekohetkellä sovitussa aikataulussa ja toimitamme ne perille työmaatilanteen mukaan. Tämä toimintamalli on hioutunut yhteistyön aikana. Ainahan ei voi tietää, miten vaikka sääolosuhteet vaikuttavat asiakkaan hankkeiden etenemiseen”, Joonas Pentikäinen kertoo.  

Joonas työskentelee Norelcossa tuotepäällikkönä ja Parikkalan Valon yhteyshenkilönä. 


Haastatteluun osallistuivat Parikkalan Valosta verkkopäällikkö Hannu Ahokas ja viestintäkoordinaattori Karoliina Laukkanen sekä Norelco Oy:stä tuotepäällikkö Joonas Pentikäinen.