Nurmijärvelle valmistui teollisen luokan aurinkopuisto – Norelco mukana toteutuksessa
FI EN

24.10.2023 | Asiakastarina

Nurmijärvelle valmistui teollisen luokan aurinkopuisto – Norelco mukana toteutuksessa

Helenin ensimmäinen teollisen luokan aurinkopuisto sijaitsee Nurmijärvellä. Keväällä 2023 valmistuneessa puistossa on 2 800 aurinkopaneelia. Norelco toimitti aurinkopuistoon teollisen tuotannon tarpeisiin suunnitellun sähkönjakelukontin. 

Helenin mukaan aurinkopuistot ovat tehokas ratkaisu vastata kasvavaan sähkön tarpeeseen ja ne täydentävät tehokkaasti sähkön tuotantopalettia. Aurinkoenergian hyödyntämisen lisäämistä puoltaa muun muassa se, että Etelä-Suomessa auringonsäteily on tutkimusten mukaan Keski-Euroopan tasolla. 

Nurmijärvelle toteutettiin noin 2 800 aurinkopaneelin maa-asenteinen aurinkovoimala, jonka pinta-ala on noin kolme hehtaaria. Aurinkopuiston kokonaiskapasiteetti on 1,5 MWp, joka vastaa noin 750 kerrostalokaksion sähkönkulutusta vuositasolla. Aurinkopuiston vuosituotannolla ajaisi esimerkiksi keskimäärin 10 000 000 kilometriä sähköautolla.   

Aurinkopuistoon modulaarinen sähkönjakeluyksikkö

Aurinkopaneelien tuottama sähkötehon siirtämiseksi verkkoon aurinkopuistoon tarvittiin muuntoasema, jossa aurinkopuiston tuottama 800 voltin jännite muunnetaan keskijännitteeksi (20kV) sähköverkkoon syöttämistä varten. 

Ratkaisuksi valikoitui Norelcon sähkönjakeluyksikkö, jossa koko sähkönjakelu on asennettu käyttövalmiina moduulikonttiin. Nurmijärven aurinkopuistoon suunniteltu kontitettu yksikkö sisältää NorMax-keskijännitekojeiston, NorPower 5000 -pääkeskuksen ja NorBus 5000 -kiskosillan. 

- Kyseessä on aurinkopuiston sähköistyksen kokonaispalvelu: suunnittelimme ja valmistimme aurinkopuiston tuotantokapasiteetin kannalta optimaalisen sähkönjakeluyksikön, joka on asennettu Norelcon suunnittelemaan konttiratkaisuun, kertoo myyntijohtaja Juha Katainen Norelcosta. 

Sähkönjakeluyksiköllä saavutetaan erittäin tehokas kojeiden pakkaustiheys, ja muun muassa ovet, aukotukset, lattiat ja sisäseinät rakennetaan projektin tarpeiden mukaisesti. Tehtaalla valmistettuna, laitteet parametroituna sekä testattuina asiakas säästää kustannuksissa ja työmaa-aikatauluissa. 

- Käytännössä tämä on avaimet käteen -periaatteella toimiva kokonaisuus, sillä työmaalla tehtävät asennustyöt ovat enää vähäisiä, Katainen jatkaa.  

Hiilineutraali tulevaisuus on yhteinen tavoite  

Helen panostaa kestävään kehitykseen ja hiilineutraaliuteen. Helenissä onkin suunnitteilla vastaavia aurinkopuistohankkeita lähiaikoina. 

Juha Katainen kertoo, että myös Norelcossa keskitytään energiatoimialan vihreää siirtymää tukevien palvelujen ja tuoteratkaisujen kehittämiseen. 

- Olemme mukana useissa, erikokoisissa energiatoimialan hiilineutraalia tulevaisuutta rakentavissa hankkeissa, niin Helenin aurinkopuiston kaltaisissa projekteissa kuin vety- ja metaanituotannon prosesseissa. Meitä tavallisia kuluttajia enemmän koskevia ratkaisuja ovat muun muassa NorEve-tuoteperheeseen kuuluvat syöttökeskukset parkkipaikkojen, parkkihallien ja latauskenttien latausasemille. Sähkön nykyisten ratkaisujen kehittäminen vihreän siirtymän toteutumiseksi eri tasoilla on meille yrityksenä ja asiakkaidemme kannalta ykköstehtävä. 

Lisätietoja:

Norelco Oy, Juha Katainen, +358 50 525 5100, juha.katainen@norelco.fi